keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Alle kahden euron neloskaljojen supertesti

Alkoholilaki muuttui ja kolmoskalja vahveni. Eikö asia näin mennyt? No kuitenkin marketeista saa nyt 0,8% vahvempaa olutta ja limuviinaa. Valikoima on lisääntynyt hitaasti mutta varmasti ja useimmista kaupoista alkaakin saada erittäin kilpailukykyiseen hintaan erittäin juomakelpoisia tuotteita. Voisin jossain vaiheessa harkita hintalaatusuhteeltaan parhaan makuisten oluiden arvosteluakin (koska nyt alkaa oikeasti saada jo todella hyvää tavaraa) ja vaikka parhaita kiljureseptejä, mutta nyt testataan ihan bulkkikamaa. Sitä samaa lageria, jota suuri kansanryhmä kuluttaa, mutta pikkuisen vahvempana.

Koe toteutettiin sokkotestinä, jossa toinen osallistuja kaataa oman mielivaltaisen järjestyksensä mukaan oluet numeroituihin kuppeihin ja tarjoilee ne toiselle testaajalle. Kun molemmilla on edessään tuntemattomat oluet ja muistiinpanovälineet voi testi alkaa. Testissä on mukana verrokkina nobelanerin kolmonen, jotta nähdään erottuuko kolmosolut selkeästi nelosten joukosta.

Kaleksia













Testissä mukana olivat seuraavat tuotteet, jotka keräsin mukaan Jyväskylän Seppälän prismasta ja lidlistä. Kaikki tölkit kokoa 0,33l.
Karhu: 1,49€
Sandels 1,85€
Lapin kulta 1,33€
Olvi 1,59€
Veikko 1,49€
Kukko pils 1,79€
Nobelaner III 0,99€


Listaan tähän nyt oluet kommentteineen huonoimmasta parhaaseen omani ja testikumppanini sokkona antamat kommentit. Toinen testihenkilö ei tahtonut pisteyttää oluita vaan asetti ne paremmuusjärjestykseen. Itsekin pisteytin oluet asteikolla 5: testin paras 0:  testin huonoin, eli teidän olutautistihipstereiden ei kannata repiä pelihousujaan sen suhteen, että miten joku voi antaa markettilagerille noin kovat pisteet. Ableistisen slurrin käytöstä voitte kyllä repiä pelihousunne. Hähä!

Huomioitavaa on, että testihenkilö 1:llä keskivaiheilla päätöksenteko oli todella vaikeaa sillä oluet maistuivat kuulemma kaikki niin samanlaisilta. Voittajan ja häviäjän valinta oli kuitenkin selkeä. Yksi huomattava erikoisuus testissä oli myös se, että molemmat kokivat löytäneensä selkäesti erityisen huonon makuisen oluen joukosta, mutta se oli molemmilla eri. Itseäni pisteytys helpotti saamaan oluet nopeaan paremmuusjärjestykseen.

Koekaniini #1:
7. Nobelaner
-Maistuu homeiselta, tuotetta epäiltiin olviksi:

6. Lapin kulta
Koekaniini testilaboratoriossa
-Dokattava, aika litku

5. Olvi
-EMT

4. Sandels
-Tosi litku, olisiko nobelaneri, dokattava

3. Karhu
-Tää on semmonen faijaolut, ihan selkeästi karhu

2. Kukko
-Maistuu siltä, että joku yrittää liikaa

1. Veikko
-Kitkerä, hapan, ihan ok

Eli koekaniini numero yksi asetti lidlin veikon ykköseksi. Onnea lidl!



Koekaniini #2:

7. Kukko
-Suorastaan pahaa, tiskiaineinen sivumaku, maistuu pilalliselta, olisiko olvia 1/5

6. Lappari
-Pirteämpi esitys, makeampi maku, onkohan täysmallas? Ehkä veikko tai olvi, aika vähänlaisesti humalaa 2½/5

5. Olvi
-Ei kovin humalainen, makean tuoksuinen, ei tunnu neloselta, kun on niin lattea, veikkaan sandelsia 3/5

4. Karhu
-Karhu, tumma väri paljastaa, karhumainen perusmaku luulis, että olisi nelosena parempi 3/5 (mutta annoin sokkona vielä 1/3 pistettä lisää, että pystyy laittamaan paremmuusjärjestykseen)

3. Nobsu
-Rapsakampi humala, myös makea, mutta sellaisella oikealla maltaisella  tavalla 3½/5, veikkaan sandelsia tai lapparia, tai jopa veikkoa

2. Sandels
-Onkohan tämä nobsukka? Hyvä saksalaishenkinen humalan aromi, vetinen mutta viljainen jälkimaku 4/5 (en saa selvää lopuista merkinnöistäni)

1. Veikko
-Kukko pils? Vahvin maku, humalaa, mallasta 4½/5, vaalea väri ja vähän laitilan talon makua?

Ja koekaniini 2 eli minä itse asetin myös veikon sijalle yksi vaikken sitä osannut joukosta maun puolesta erottaakkaan.

Yhteenveto:
Veikko on siis sokkotestissä selkeä voittaja ja edullisella 1,49€ hinnallaan voidaan kruunata bulkkineloslagereiden kuninkaaksi. Testin kallein olut sandels pärjäsi myös kisassa kohtuullisesti, halvin nelosolut eli lapin kulta ei loistanut, mutta ei saanut suuria moitteitakaan. Nobelaner ei erottunut joukosta kolmosena mitenkään erityisesti, eli kannattaako sitten ostaa näistä bulkkioluista vaan sitä kolmosta ellei halua päästä pikkuisen tehokkaammin huppeliin? Erityisen selkeänä testissä erottui kuitenkin se kuinka homogeenisiä oluet ovat vaikka niissä pieniä vivahde-eroja onkin. Nämä erot olivat ehkä nelosversioissa hieman selkeämmin esillä kuin kolmosoluissa, mutta eivät riittävästi nostamaan mitään merkkiä selkeästi esille.

Olen vahvasti sitä mieltä, että vaikka pistejakauma onkin erilainen niin kaikki näistä maistuvat lähes samalta. Jos tahtoo bulkkiolutta ostaa niin kannattaa edelleen ostaa halvinta, tai sitten veikkoa. Saatte käyttää tätä testiä mainonnassanne lidl, kunhan vaan muistatte lähettää pari laatikkoa laadukasta herkkuveikkoa tai vaikka jotain muuta kivaa. Pusuja ja haleja kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti