maanantai 28. heinäkuuta 2014

Pihistelijän festarieväät

Joensuulainen kaupunginvaltuutettu pohdiskeli hiljattain kuinka turmiollista syntiä ilosaarirock on ja kuinka kalliiksi ilosaarirockissa käyminen ulkopaikkakuntalaiselle tulee.

Hän epäili, että suosikkibändin näkeminen tulee maksamaan ulkopaikkakuntalaiselle nuorelle 500-1000€. Voin nyt Marjatta kertoa sinulle, että vähän halvemmallakin pääsee jos ei ole täysi taliaivo. Kerron nyt kuinka selvisin ilosaaresta noin 250 eurolla. Halvemmallakin olisi päässyt, jos olisin ollut valmis tinkimään mukavuudesta.

Kahden päivän lippu on toki kallis. 95€ alkaa olla kohtuu suolainen hinta kotimaisesta festivaalista, jolla ei kuitenkaan ole edes kymmenkuntaa katsomiskelpoista bändiä. Festarit ovat kuitenkin kesän parasta aikaa ja ainahan sinne tekee mieli mennä. Lipun hankinta onkin suurin yksittäinen kuluerä festarireissussa. Jos on mahdollista saada kulttuuriseteleitä niin tätä kipua voi vähän lievittää niillä, sillä ilosaaren lipun voi maksaa tiketin toimipisteessä kokonaan tai osittain niillä. Näin säästää pari ropoa.

Viihtyvyyden kannalta leirinnän valinta on ilosaaressa kriittistä. Ravi- elikkäs keskitysleirintä, joka muistuttaa lähes kaikilta osin Auschwitzin Birkenau kakkosta on halvemmasta hinnastaan huolimatta väärä valinta. Linnunlahden leirintä maksaa 50 euroa. Tuntuu melko suolaiselta, mutta siellä pääset kunnolla varjoon, oikeaan vessaan, oikeaan suihkuun aina kun tahdot eikä yleensä tarvitse edes jonottaa. Jos olet jonkin sortin kuumudesta nauttiva kakkafetisti niin bajamajaankin siellä pääsee. Keskitysleirinnässä myös vartijat ovat kiukkuisempia ja nihkeämpiä, aurinko paahtaa armottomasti ilman hetkenkään varjoa. Keskitysleirintä on maanpäällinen helvetti, jonne ei kannata lähteä. Tässä kohtaa ei kahdenkymmenen euron säästö ole kannattava.

Tässä vaiheessa festarilasku on jo 145€. Ei vielä paha, nämä olivat välttämättömyydet joista ei voi tinkiä, jos tahtoo kaksi päivää nähdä elävää musiikkia. Seuraava ja yksi tärkeimmistä säästökohteista onkin kyyditys. Suositan ehdottomasti kimppakyytiä. Jo neljä ihmistä matkustaa henkilöautolla kohtuulliseen hintaan Jyväskylästä Joensuuhun. Oman kimppakyytini kuljettaja pyysi yhdensuuntaisesta kyydistä alle 10€ korvauksen. Oikein kohtuullista jos vertaa valtion rautateiden monopoliasemalla hankittuihin kiskurihintoihin. Rautatieasemalta joutuu vielä kantamaan tavaransa kammottavan matkan leirintäalueelle. Tässä kohtaa on myös toinen vaaranpaikka. Saattaa tulla kiusaus, ettei ostakaan ruokia ja juomia sieltä mistä ne saisi halvimmalla vaan ne tulee hankittua lähimmästä kaupasta, joka ei varmastikaan ole halvin.

Tässä vaiheessa laskumme on venynyt 165 euroon, jos lasketaan, että maksetaan edestakaisista bensoista 20€. Seuraava laskua kerryttävä osio on tietysti viinat. Eihän kukaan kestä "dragons ilman beer", eli itseään on pystyttävä myrkyttämään. Järkevintä lienee ostaa kasa edullisinta bulkkilageria (ei kuitenkaan pirkkaa, koska se on huonointa) jota särpiä humalan ylläpitämiseksi. Suosin itse lidlin nobelaneria hintaan 90cnt/tölkki. Joukkoon kannattaa ostaa myös finkbräun ykkösoluita, jolloin ei pääse lipsahtamaan liian ankariin tumuihin. Finkbräu maistuu oikein kivalta ykkösolueksi ja maksaa 55cnt/tölkki. Jos teet kuten minä ja ostat 10 finkbräuta ja 14 nobelaneria saat nesteytettyä oikein kivasti.

Kunnon kuosin päälle saamiseenhan ei kannata kaljaa kiskoa vaan väkeviä. Niissä on huomattavasti parempi hyötysuhde. Blandikseksi kannattaa ostaa lidlistä edullista freeway colaa, joka käsittääkseni on myös testivoittaja jonkun iltapäivälehden sokkotestissä. Eli parasta ja edullista. Kahden litran pullo maksaa alle kaksi euroa, muistaakseni jotain 1,90€. Viinat kannattaa tuoda virosta tai tilata euroopasta. Tallinnasta saa täysin juomakelpoista kuraviskiä 9€/0,5 puteli ja saksalaiset verkkokaupat myyvät puoleen hintaan samoja viinoja kuin paikallinen monopolimme. Jos tahtoo oikein pihistellä viinoissa niin kannattaa opetella soittamaan sen verran kitaraa, että voi istua leireihin rämpyttämään pari biisiä, monet kohteliaat tarjoavat vierailleen alkoholia tai huumeita jos oikein viehättävästi osaa käyttäytyä. Näin säästät omia viinojasi ja saat hyvät pärinät jatkumaan pidempään. Huumeleirit haistaa helposti ja lisätuntomerkkinä voidaan mainita huono junnaava musiikki jonka tahdissa hipit nyökkyvät laiskasti.

Eräs hengentieteellinen keino auttaa jos tahtoo säästellä viinojaan:
Mikäli juotte paljon viinaa, eivätkä rahanne tahdo riittää sen ostoon niin sanokaa aina seuraava lause juodessanne, “Minä juon ja osan jätän, minä juon ja osan jätän”. Tämä lause täytyy aina sanoa kun avaa uuden pullon, niin sen seurauksena Paholainen aina vähän lisää viinin tai viinan määrää, ja voitte ryypätä pitempään.

Lähde: Musta magia osa 1 (Siitoin 1974)
Muistakaa, että hengentieteiden opiskelu kannattaa aina.

Voidaan laskea, että kaljoihin meni nyt noin 22€, viinapulloon noin 10€ ja neljään litraan colajuomaa 3,80€. Kokonaislaskumme on nyt noin 200€. Vielä jäi 50 euroa jonka voi käyttää ruokaan, festarialueella juopotteluun tai teltan ostoon.

Festarialueella juominen on törkykallista ja siihen ei kannata sortua kuin äärimäisessä hädässä tai jos elää "rahaa on ja se näkyy"-elämää. Mutta lidl-lifestyle ihmisellehän sellainen ei käy päinsä. Ruokapuolelta suositankin mukavuuden ja edullisuuden välistä kompromissia. Aamulla kannattaa syödä leirissä omia eväitä ja illalla festarialueella, kun on liian kännissä kötöstelemään ravintoa itse. Välipaloina kannattaa vetää hedelmiä ja jotain suolaista, kuten pähkinöitä. Etenkin pähkinät sisältävät runsaasti energiaa ja pitävät öilöttäjän vauhdissa. Lidlistä niitäkin saa oikein kohtuulliseen hintaan. Esimerkkinä mainittakoon aleston cashew/maapähkinäsekoitus, jonka hinta on 2,50€. Iltapäivän lounaaksi suosittelen coquette rosvopataa. Hinta on 3€ ja 800 gramman purnukasta syö vatsansa oikein kivasti täyteen. Se on hetivalmis ja maukas ateria, jonka voit lämmittää vaikka auton takaikkunalla tai Linnunlahden leirinnän tapauksessa oikeassa keittiössä. Jos tahdot lämmintä ruokaa niin näin säästät jo sen rahan minkä olisit säästänyt menemällä ravileirintään jossa et saa tehdä yhtään mitään, kun nyt ei tarvitse ostaa yhtä kallista festariateriaa. Ne ovat nimittäin törkykalliita. 7-8 eurolla saat vähän jäisiä ranskanperunoita ja aneemista kebablihaa. Tuurilla ehkä muutaman pakastemaissin ja vähän kaaliraastetta. Periaatteessa ruokiin et saa menemään kovin paljon 25€ enempää jos et törsää alueen kojuissa. Itsellänikin jäi osa sapuskoista syömättä. Vähän erikoisempi ateria minkä söin oli lidin kreikkaviikon lihapullat ja täytetyt kesäkurpitsat tölkeistä. Maksoikohan tämäkään ateria neljää euroa enempää ja maukasta oli!

Jos omistaa teltan niin sellainen toki kannattaa ottaa mukaan. Itselläni ei ole ollut telttaa vuosikausiin. Välillä olen lainannut telttaa kaverilta, mutta suositan itse tässäkin yhteisöllisyyttä. Jos jollain on iso teltta niin kannattaa ängetä sinne ei se kännissä haittaa, että vieressä makaa joku juopunut ukkeli.

Vaihtoehtoisesti kannattaa etsiä kaikista ihanimmin hymyilevä neitonen ja sammua sen telttaan. Tämä onkin ehkä kaikista paras tapa majoittua festareilla. Pus vaan teille pöhköt tytöt, jotka otatte juoppoja telttoihinne. Arvosanaksi annan teille 5/5.

Tässä voidaan nyt nähdä, että ei maksa 500-1000€ nähdä suosikkiyhtyettään. 250 euron satsauksella saa jo viiden pisteen festarielämyksen. Laitetaan vielä pari kuvaa eväistä.


Lava bulkkilageria, colaa, ykkösolutta ja saksasta tilattuja laatuoluita.

Viron kuraviskiä, hedelmiä, tölkkimättöä, pähkinöitä ja karpalomehua.
5 kommenttia:

 1. Nyt olisi vielä hyvä saada vinkit kolmeen eri asiaan:

  1) miten viedä nämä kaikki edellä mainitut juomat salaa festarialueelle.

  2) jos juo hirveät tumut ennen alueelle siirtymistä, miten esittää vesiselvää neljän promillen humalassa.

  3) jos jälkimmäinen, mihin säilöä Lidlin arvokkaat tuotteet siksi aikaa, kun on itse pois niiden lähettyviltä.

  VastaaPoista
 2. 1) Mielestäni alueella ei tarvitse viipyä niin pitkään että kunnon känni laskisi. Linnunlahdesta on kätevästi oma portti festarialueelle niin ei tartte jonottaa pääportilla.

  2) Ei tarvitse esittää.

  3) Iso leiri jossa on koko ajan porukkaa on hyvä pelote rötöstelijöitä vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Pitää ottaa ehkä ensi kesänä käyttöön :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. http://www.pehmopaperi.com/kuvat/tuotteet/2796.jpg

   "mmmffmmm?"

   Poista