maanantai 14. maaliskuuta 2016

Koff ja olvi apa

Miettikääpäs tilannetta, että menette baariin hengailemaan ja joku äijä tulee sanomaan teille:
"He doesn't like you....", osoittaen pallinaamaista kaveriaan ja jatkaa "I don't like you either..."

Missä kuvittelisitte tällaisen tilanteen tapahtuvan? Äänekoskella? Suolahdessa? Kuusankoskella? Viitasaarella? Ei. Tämä tapahtui Tatooinella Luke Skywalkerille. Ajatelkaa, että Luke asui planeetan kokoisella Äänekoskella. Siellä ei kai ollut mitään nuorten hipsteribaaria vaan tuollainen perustatooinelaisten junttien juottola vaan. Siellä ei varmasti ollut tarjolla apaa, elikkäs american pale alea, jota nyt arvosten.

American pale ale on tyylillisesti melko helppo juotava ja varmasti suomalaiseenkin makuun sopiva olut. Tyypillisesti se on vaalea eikä erityisen maltainen. Maussa voi olla kevyitä makeita karamellisia tai leipämäisiä erikoismaltaan aromeja, mutta ei mitään erityisen voimakasta, jotta humala-aromit pääsevät hyvin esiin. Valmistetaan vaaleasta amerikkalaisesta maltaasta. Alkoholipitoisuus yleensä 5% paikkeilla. Tyypillisesti kuitenkin ~ 4,5 - 6 %

Katkeroaineiden määrä on kohtuullinen EBU:n liikkuessa välillä 30-45. Tottumattomaan suuhun tuo 45 voi alkaa jo tuntua voimakkaalta. Humalan aromi on monesti sitruksinen jenkkihumalan aromi, kuten cascade. Tämä ei kuitenkaan ole mikään vaatimus.

Eli lyhyesti, voidaan sanoa, että american pale ale on vaalea, kevyesti karamellinen tai leipäinen kohtuullisen voimakkaastikin aromi- ja kuivahumaloitu ja sitruksinen pintahiivaolut.

LÄHDE: http://www.bjcp.org/2008styles/style10.php
Viitattu 14.3.2016

Koff apa
Koff apan tekniset ominaisuudet ovat: EBU 35, alkoholi: 4,5% ja humalalajikkeina mosaic ja citra. Pakkauskokoja löytyy 0,33l ja 0,5l. Hieno homma. Isomman tölkin hinta oli minimanissa 2,69€. Tämä ei mielestäni ole kovin kallis, kun useimmat markettien vahvasti humaloidut pienpanimo-oluet maksavat lähes poikkeuksetta yli 3€ pakkauskoon ollessa 0,33l. Tietenkin iso panimo voi helposti jyrätä pienpanimon hinnassa, mutta voiko se tehdä sen laadussa?

Ensituoksut tölkistä ovat erittäin positiiviset. Tuoksu on sitruksisen kirpakka, vähän havuinen ja raikas. Maussakin tuntuu samaa mukavaa greippistä sitruksisuutta ja havumetsäisyyttä. Maltaiden makua ei ole hirvittävästi, mutta kevyt karamellimaisuuskin sieltä löytyy. Markettiolueksi molemmat aromit ovat yllättävän hyviä. Loppua kohti maku kuitenkin hieman lässähtää ja jää vetiseksi, etenkin oluen lämmetessä.

Olut on oikein mukavaa virkistävää juotavaa ja erittäin hyvin tyylinmukainen. Voisinkin suositella tätä lämpimästi Olvi ipan ja keisari 66:sen kilpailijaksi. Väitänkin, että tämä on jopa keisaria parempi, muttei olvi ipan veroinen. Oikein hyvä yritys koffilta! 3½/5!

Olvi apa
Kun tuo olvin ipa on niin hyvä, odotukset olivat korkealla tämänkin suhteen. Tämä oli minimanissa 10cnt koff apaa kalliimpi ja tölkki on hienompi. Koffin tölkki näyttää ihan koff tölkiltä, tässä on satsattu ulkonäköön. Humalina tässä oli: citra, chinook ja equinox. Eli vähän samoilla linjoilla liikutaan koffin kanssa. Sitrusta ja havua.

Katkeroaineita tässä on markettiolueksi yllättävän paljon, jopa EBU 58, joka on kevyesti enemmän kuin tyylille on ominaista. Alkoholia onkin kaupan kaljaksi maksimit eli 4,7%. Suurimpana teknisenä erona koff apaan tässä on se, että tähän on käytetty mukaan vehnämallasta. Joissain uudemmissa apa-oluissa olen nähnyt vehnääkin, mutta harvemmin.

Vehnäisyys maistuukin oluessa pienenä happamuutena ja tuhkaisuutena, joka ei itseäni miellytä erityisemmin tämän tyylisessä oluessa. Vehnäoluet vehnäoluena (vaikkakin niissäkin on yleensä 45-55% ohramallasta). Humalan aromitkin ovat tässä melko sekavat ja tuntuvat hukkuvan vehnäisen happamuuden alle. Tuoksussa on sitrusta, mutta chinookin tyypillistä havuisuutta en erityisesti haista, enkä maista. Olisiko se sitten tuhlattu katkeroiden nostamiseen keiton alkuvaiheessa, sillä katkerot tässä kyllä maistuvat mukavasti. Aromi on kuitenkin vähän liian painollaan happamuuteen ja kirpeyteen, enkä saa tästä oikein sekeää otetta. Vähän outo tämä on, eikä oikein minulle mieleinen. Maku on myös vähän metallinen ja jopa juureksinen.

Ehkä tämä ei ole ihan tyypillisin apa, mieleeni tulee enemmän vehnä ipa, enkä oikein hirveästi innostu tästä. Tälle annan arvosanaksi vain 2/5. 

Ensin meitä oli vain pari apaa ja mä. (Kuva: Jaakko)
Oletteko miettineet, että tosi monet tietokoneroolipelien nakumodit taitavat olla teinipojille suunnattuja. Kaverit linkittelivät irkissä uuden black desert pelin nakumodia. Mietin, että olisiko aika tehdä feministinen nakumodi, jossa naishahmoilla olisi kunnon alamajavat ja kainalokarvat! Ei kai kenelläkään keskiaikaisessa fantasiamaailmassa elävällä emansipoituneella soturinaisella ole tuollaista posliinipillua? Xenallakin oli varmasti kunnon karvatuhero. Onhan skyrimiinkin realistiset hevosenvagina modit, niin miksei sitten realistinen ihmisvagina? Lopettakaa se patriarkaalisten naisia alistavien seksististen ulkonäkövaatimusten levittely ja asentakaa alamajavamodi!


Työturvallinen feminatsimodi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti