keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kotimaiset kesäkeppanat: Olvi IPA ja Keisari 2nd avenue american lager

Moikka vaan. Eipä ole tullut nyt kirjoiteltua, kun ei mikään ole ollut halpaa saatikka hyvää vähään aikaan. Nyt kuitenkin panimot ovat saaneet kauppoihin uudet kesäkeppadat, jotka ansaitsevat arvion tässäkin hintatietoisten kuluttajien suosimassa blogissa.

Vertailukohtana tässä postauksessa tulen käyttämään keisarin 66 APA olutta, joka on hyvin humaloitujen, mutta edullisten markettioluiden merkkipaalu. Sehän on ollut paikoitellen niinkin suosittua, että se on loppunut kaupoista. Tämä varmaan on osasyynä siihen, että suuri bulkkivalmistaja Olvikin on näille markkinoille tunkemassa.

Arvioidaankin siis ensin olvin tuotos. Tässä tuotteen tekniset tiedot:
-Alkoholipitoisuus: 4,7%
-Katkerot: 55 EBU
-Humalat: mosaic, galaxy, comet, saphir
-Hinta: Puolen litran tölkki on 2,85€ S-kartellissa, 2,65€ minimanissa.


Kun tölkin avaa ja kaataa lasiin tulee esiin erinomainen greippinen ja vähän kukkamainen tuoksu. Oikein hyvä ensivaikutelma. Katkeroita tuntuu suussa oikein kivasti, vähän kuin dead pony clubia ja katkerot kantavatkin ihan loppuun asti. Suuhun jää mukavan karvaan humalainen aromi, joka on ehkä lähempänä britti-ipaa kuin amerikkalaista. Vetinen markettioluthan tämä sinänsä on ja runkoa puuttuu, mutta humaloinnin puolesta aika jees. Sanoisin, että vahva 3½/5 hyvänä päivänä ehkä jopa 4-/5 ja hei alle 3€ purnukka täysmallasolutta tällaisella humaloinnilla kyllä kelpaa!

Keisari 66 silti parempi omaan suuhuni olemalla hieman hedelmäisempi ja rungoltaan täyteläisempi. Tässä kuitenkin aivan hyvä haastaja jopa mainitsemalleni brew dogin dead ponylle, kun ovat melko samanhenkisiä aromiltaan. Olvi kuitenkin euron halvempi! Hyvä hyvä, olvi tällä linjalla lisää tuotetta hihnalle.

Toisena otetaan arvioon keisarin 2nd avenue. Sen tekniset tiedot kuuluvat  näin:
-Alkoholipitoisuus: 4,3%
-Katkerot: 25 EBU
-Humalat: magnum, perle, "sesongin humalat"
-Maltaat: pilsner ja crystal
-Hinta 2,49€

Tuoksu on aika mitäänsanomaton. Maun puolesta olut on aivan kelvollinen. Amerikkaa en tästä kyllä löydä vaan tuntuu ennemminkin vain saksalaistyyppiseltä lagerilta, jossa on hieman erikoisempi humalointi perusbulkkiin verrattuna. Peruslaadukasta kevyttä täysmallasmarkettiolutta pienellä katkerotwistillä. Lievä pettymys, kun toivoin, että olutta olisi saatu työnnettyä vaikka brooklyn lagerin suuntaan. Tämä on helppoa juotavaa ja varmasti enemmän perinteiseen "suomalaiseen makuun", kuin olvin ipa. Ihan ok, mutta ei mitään erikoista. 2½/5.

Nämähän siis olivat aivan hyviä ja melko edullisiakin tuotteita, joita tulee varmasti kipattua koko kesä. Mutta jos nämä ovat liian kalliita ja alkoholi tuntuu epäterveelliseltä valinnalta kesäjuomaksi niin tässä tulee teille parempi resepti. Tämä on halvempaa ja varmasti terveellistä.

Eräs jännittävä neitonen linkitti minulle hiljattain lyhyen dokumenttielokuvan perinteisestä korealaisesta lääkeviinistä. Lääke valmistetaan käyttämällä riisiä ja lapsen ulostetta. Ensin ukkeli otti pussista 4-7-vuotiaan lapsen ulostetta ja lillutti sitä vedessä pari päivää nuuhkien sitä innostuneena. Ei kuulemma lapsen kakkendaali haise pahalta ja on jotenkin terveellisempääkin kuin aikuisen tuotos. Ukkeli siis muussasi sen veden sekaan ja saattoi se lillitellä sitä siellä viikonkin, en muista nyt tarkasti.

Seuraava askel oli sekoittaa kuravesi riisin ja hiivan kanssa saviruukkuun, jossa oli 30-37 asteista vettä. Tämä ruukku käärittiin sitten pyyhkeisiin, että se pysyisi myös lämpimänä. Reilun viikon jälkeen lääke oli valmis. Pienen suodatuksen jälkeen herkkujuomaa pystyi juomaan.

Luulisi, että tämä olisi tosi hyvä festarijuoma. Ei varmasti tule kukaan pummimaan juomia, kun kertoo mitä juo. Lisäksi tästä tulee dokumentin mukaan 6-8% vahvuista, eli jurrinkin saa päälle paremmin kuin keppanalla! Hätätilassa varmaan tämän voisi valmistaa myös turbohiivalla ja omasta kakasta. Provinssirokkikin kestää nykyisin keskiviikosta sunnuntaille, niin eihän siinä mikään määrä viinaa riitä. Täytyy tehdä omia vauhdissa. Keskiviikon ryyppäämisen jäljiltä, kun turauttaa reippaat torstaiaamun krapulaturlut ämpäriin, iskee perään kilon riisiä ja turbohiivat, niin perjantaina tai viimeistään lauantaina on jo hyvät lääkeviinit valmiina. Auton peräkontissa tai takapenkillä hauduttelee niin on siellä mukavan lämpimässäkin.

Mietinkin lisäksi, että nyt, kun ulosteensiirto on todettu todella tehokkaaksi tavaksi hoitaa vesiripulia, niin eikö tämä lääkejuoma toimisi kanssa? Apteekista vaan hakisi. Ja jos ei toimisi niin voisin myös alkaa ulosteenluovuttajaksi. Saisikohan punaiselta ristiltä kakanluovuttajakortin ja kolmioleipiä, kun menee luovuttamaan purkillisen ulostettaan? Onkohan kakka kuin veri, että on erilaisia kakkaryhmiä, jotka käyvät eri ihmisille? O-kakka kävisi kaikille ja AB-paskantaja voisi vastaanottaa mitä vaan. (Joko olen kertonut tämän jutun tässä blogissa? En kai, täytyy ehkä keksiä uusia juttuja jos näin on.)

Sori vaan jengi, vähän meni nyt lukijan aliarvioimiseksi, kun otin kuvan näistä tablet-tietokonella, kun en jaksanut kaivaa järkkäriä esiin :(

2 kommenttia:

  1. Siis jumalauta. Kyllähän saatana nyt on halpuutettu niin maan perkeleesti ja etenkin S-ketju käynyt Liiterin kanssa kunnon hintasotaa, jaa ettei mikään oo ollu halpaa? :)

    VastaaPoista