perjantai 24. huhtikuuta 2009

Halvat blandikset vapuksi.

Vappu on pian. Perinteinen vapun sihijuoma on tietenkin sima. Ajattelin ensimmäistä kertaa eläessäni tehdä omatoimisesti simaa, sillä kaupasta saatavat simat ovat kalliita ja maistuvat ihan huonolta. Lapsuudessa äiti teki simat eikä omaa päätä tarvinnut vaivata juurikaan. Suurin päänvaiva aiheutuikin siitä koska herkkujuomaa sai alkaa juomaan. Sen kypsyminen tuntui ikuisuudelta. Fariinisokeripaketin kyljessä olikin näppärästi ostoslista tarvittavista tarvikkeista.

Sain ainekset mielestäni varsin järkevään hintaan. Ostin jopa ämpärinkin samalla kertaa suorittamatta kummempaa hintavertailua. Ämpärissä oli myös kätevä kuljettaa ostokset kotiin, eikä erillistä ostoskassiakaan täten tarvittu. Ehkä jokin halpahalli olisi myynyt ämpärin halvemmalla, sillä nyt se maksoi euron. Kaikkineen koko pläjäys: ämpäri, kansi, kaksi sitruunaa, rusinapaketti, kilo sokeria, 500g fariinisokeria, yksi limesitruuna maksoi 6,35€. Kuivahiivaa löytyi vielä kaapista jämät. Limesitruunan ostin siksi, koska muistan lapsuudesta kaverini äidin käyttäneen simanvalmistuksessa menestyksellisesti limejä tavallisten sitruunoiden lisänä.

Ohjeessa neuvotaan laittamaan seokseen kahdeksan litraa vettä. Arviolta kilon sokerimäärän tilavuus on kiinteänä noin puoli litraa ja nesteeseen liuenneena varmasti vielä pienempi. Valmistusprosessin aikana nesteeseen muodostuva kaasu kuitenkin lienee kasvattaa tilavuutta, joten valmista sihijuomaa saadaan arviolta kymmenen litran pulloa. Ajattelin jättää pulloihin hieman tilaa ilmalle paineen vähentämiseksi (kaasut ovat kokoonpuristuvia, nesteet eivät), jotteivat ne räjähdä, koska minulla on vain lasisia pulloja käytössäni.

Kaasun tilanyhtälöstä nähdään, että paine riippuu tilavuudesta. Kun kasvatan pulloissa ilman tilavuutta uskon, että saan paineen pysymään hallinnassa ja pullot kasassa. Tietysti kaavathan ovat ympäripyöreitä ja pätevät vain ideaalikaasulle, mutta uskon, että kaava on riittävän tarkka myös siman valmistukseen.

pV = nRT -> p = nRT/V

Missä:
p on kaasun paine (pascal)
V on kaasun tilavuus (m³)
n on kaasun ainemäärä (mol)
N on kaasun hiukkasmäärä
R on yleinen kaasuvakio
T on lämpötila (K)



Eli multa blandikset. Tarjotkaa te viinat! :-----------)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti